Politiikan pelastusblogi Politiikan pelastaminen jatkuu osoitteessa pilvitorsti.fi

Naisista

The Economist -lehti julkaisi vastikään selvityksen, jonka mukaan suomalaiset naiset kohtaavat maailmassa vähiten lasikattoja. Hienoa! Meillä onkin sunnuntain naistenpäivänä monia syitä juhlia historiallisia saavutuksia kuten naisten 1906 saamaa äänioikeutta.

Minusta sunnuntaina onkin olennaista muistaa, että kyseessä on koko maailman naisten juhla, ja monessa maassa naisilla on hyvin paljon vaikeampaa kuin meillä. Sunnuntain menen puhumaan nepalilaisille naisille. Prena-kummityttö tulee mukaan. Niin hänen kuin minun mielestäni kotimaansa suurin yksittäinen epäkohta on tyttöjen ja poikien välisten mahdollisuuksien valtava ero.

Mutta ei kaikki ole lainkaan valmista meilläkään, lähimainkaan. Tällä viikolla naisjärjestöt ja Amnesty pitivät yhteisen vaalikeskustelun. Aiheena oli naisiin kohdistuva väkivalta, josta peräti 47 prosenttia suomalaisista naisista kertoo omaavansa omakohtaisia kokemuksia. Luku on korkea länsimaissa. Näissä tilastoissa ”pärjääminen” on traagista. Kahdeksan panelistin voimin sitouduimme viemään eteenpäin keinoja, joita asiantuntijat suosittelevat. Tässä politiikka on ennen muuta tahdon asia.

Entäpä arkemme. Oheinen kuvaaja kertoo, että neljän seinän sisällä tasa-arvoon on matkaa.

kotityot_1

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

ulf fallenius

Siis mihin tasa arvoon pyrit onko jotain suurempia tasa arvo ongelmia Suomessa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mutta, lasilattioilla piikkikorot saavat aikaan pahaa jälkeä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Wikipediasta:
Vuonna 2005 tehdyn tutkimuksen mukaan naisiin kohdistuva parisuhdeväkivalta ei ole Suomessa harvinaista. Tutkimukseen vastanneista 18–74-vuotiaista naisista noin 20 % oli joutunut miehen tekemän väkivallan kohteeksi nykyisessä parisuhteessaan. Vastanneista 49 % oli kokenut väkivaltaa vähintään kerran entisessä suhteessaan.
HUOM: Vakavaa pelkoa kotona tapahtuvaa väkivaltaa kohtaan tuntee miehistä 4 % ja naisista 2 %
HUOM2: Myös niiden mukaan vakava naisiin kohdistuva fyysinen perheväkivalta on vähentynyt. Muista lähteistä kuten Tilastokeskuksen tiedoista v. 1997–2005 on saatu viitteitä, että samaan aikaan esimerkiksi miehiin kohdistuva vakava perheväkivalta on joiltain osin jopa lisääntynyt

Tutkija Venla Salmen mukaan parisuhdeväkivaltaa kokeneista naisista 8–14 % ja miehistä vain 1–3 % ilmoittaa viranomaisille.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Perhev%C3%A4kivalta#P...

Talousanomat:
– Parisuhteessa elävä mies tekee viikossa 8,5 tuntia enemmän yhteenlaskettua ansio- ja kotityötä kuin naispuolinen kumppaninsa.
http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2010/0...

Tasa-arvoon on siis todella matkaa :)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Blogistille on tuosta hoitokuvasta päätellen jäänyt epäselväksi, mitä "tasa-arvo" tarkoittaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Amnesty on mm. sitä mieltä, että suomalaisessa vankilassa suoritettu ruumiintarkastus, jossa vanki joutuu riisuuntumaan alasti, on ihmisoikeusloukkaus.

Mitään, mihin Amnesty International osallistuu, ei kannata ottaa vakavissaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

En ymmärtänyt blogistin kirjoitusta ja mitä hän koittaa tavoitella? Ehkä minä olen saanut kasvatuksena jo tarpeeksi tasa-arvoista oppeja, että en näe mitään eroja.

Osaan siivota, pestä, silittää, tehdä ruokaa, huolehtia lemmikkieläimistä, laskuista, yms. Jos palkoista on kyse niin se on toissijainen juttu. Oma onnellinen elämä on tärkein.

Toimituksen poiminnat