Politiikan pelastusblogi Politiikan pelastaminen jatkuu osoitteessa pilvitorsti.fi

Kiinan presidentin Suomen vierailu arvokkaampi kuin mediasta voisi päätellä

Mediasta tai sosiaalisen median painotuksista ei ainakaan vielä huomaa suurtapahtumaa, joka Suomessa on parhaillaan käsillä: Kiinan presidentti Xi Jinpin vierailee Suomessa tänään ja huomenna. Vierailu on pysähdys matkalla tapaamaan Donald Trumpia.

Suomessa ei ehkä ihan täysin ymmärretä, mikä symbolinen merkitys presidentin Suomen vierailulla on Kiinassa. Suomi saa vierailusta valtavan huomioarvon ja mikä tahansa Euroopan maa olisi toivonut, että Kiinan presidentti pysähtyisi juuri heidän luonaan. Kiinalaiset näkevät presidenttinsä Suomen vierailun viestinä siitä, että Kiinan ja Suomen yhteyksien toivotaan kehittyvän ja vahvistuvan.

Meidän HEI Schools –työn kannalta vierailu on todella arvokas.* Uskoisin, että tilanne on sama kaikille suomalaisille toimijoille, joilla on yhteistyötä Kiinan kanssa.

Symbolista merkitystä kuvastaa hyvin se, että kiinalaiset yhteistyökumppanimme bongasivat heti kiinalaisesta mediasta siteeraukset presidentti Zi Jinpinin eilen Helsinki Times –lehdessä julkaistusta englanninkielisestä kirjoituksesta ”Kestävää ystävyyttä”, jossa nostettiin esiin sisu, Sibelius ja Linux.

Luonnollisesti vierailun merkitys liittyy talouden kokoon. Kiinan ostovoimalla mitattu talouden koko ohitti Yhdysvallat viime vuonna ja teki Kiinasta maailman suurimman talouden.

Xi Jinpinin Kiina on myös korostanut rooliaan kansainvälisenä suurvaltavana. Viimeksi Davosin tammikuisessa maailmantalousfoorumissa presidentti korosti, kuinka Kiina haluaa vaikuttaa globaaliin kehitykseen ja ottaa vastuuta, ei vain seurata mukana.

Kyse on siis Yhdysvaltain presidentin vierailuun verrattavasta tapahtumasta. Edellinen kerta kun Yhdysvaltain presidentti kävi Suomessa, on Bill Clintonin 20 vuoden takainen visiitti vuonna 1997. Kiinan presidentti on vieraillut Suomessa kerran aiemmin vuonna 1995.

**

*Teemme suomalaiseen varhaiskasvatukseen nojaavaa HEI Schools –pilottipäiväkotia parhaillaan Kiinaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Kiinan ihmisoikeudet? Suomen kanta? Tiibetin ihmisoikeudet ja Tiibetin kulttuurin oikeudet? Sosialidemokratian näkemykset ihmisoikeuksista?

Kiivan talouskiiman aiheuttama freudilainen ihmisoikeusunohdus?

Vai poliittinen YYA renesanssi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin tärkeinä kuin länsimaalaisia ihmisoikeuksia pidämmekään en ottaisi niitä Kiinan kanssa valtiojohdon tapaamisissa kovinkaan korkeaprofiilisesti esille.

Suurin syy on siinä, että keskiverto kiinalainen ei itse tunne asiassa olevan mitään ongelmaa. Yksipuoluejärjestelmä ilman kansanvaltaisia vaaleja edellyttää tietysti poliittisen opposition toiminnan estämistä ja niiden kohdalla, jotka kaikesta huolimatta uskaltavat järjestelmää aktiivisen toiminnan tasolla haastaa, otetaan joskus kovatkin otteet käyttöön.

Mutta esimerkiksi kuolemanrangaistuksia langetetaan lähinnä vain henkirikoksista ja suurimittaisesta korruptiosta. Jälkimmäinen koskee lähinnä epäsuosioon joutuneita henkilöitä ja heidän tuomionsa ovat näytösluontoisia varoituksia.

Poliittisella oppositiolla ei Kiinassa ole käytännöllisesti katsottuna lainkaan kannatusta. Kansalaiset ovat huomanneet oman taloudellisen tilanteensa sekä elämänlaadun parantuvan johdonmukaisesti vuodesta toiseen ja ovat tyytyväisiä niin kauan kuin se jatkuu.

Lisäksi on ymmärrettävä, että Kiinan kokoluokan maassa ei Pekingillä ole otetta samalla tavalla valtakunnanlaajuisesti joka kolkkaan kuin vaikkapa Suomen hallituksella Suomessa. Maalla on helppo olla viisas kun merellä myrskyää.

Kiinan kanssa on paljon tärkeätä keskusteltavaa ja hyvistä suhteista on Suomelle hyötyä. Jos tilanne siellä olisi samanlainen kuin Pohjois-Koreassa tai Neuvostoliitossa aikoinaan, niin olisin asiasta eri mieltä. Jopa Venäjän kohdalla tilanne on toinen, koska poliittinen vaino siellä on mafiamaista ja näkyvää. Toistan vielä, että asia Kiinan kohdalla on suurempi ongelma lehtiä lukeville länsimaalaisille kuin rivikiinalaiselle itselleen.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Kiinassa ei siis ole ihmisoikeusongelmaa koska kiinalaiset itse eivät edes kaipaa ihmisoikeuksia! Kuinka kätevää.

Juha Kuikan tekstistä tulee lähinnä mieleen Janne Kejon näkemykset Pohjois-Koreasta. Todellisuuden kanssa kummallakin on aika vähän tekemistä.

Ja tässä todellisuus: totalitaristinen diktatuuri jossa sananvapautta ei ole, uskonnonvapautta ei ole, poliittisia oikeuksia ei ole, ihmisiä "katoaa", ihmisiä kidutetaan ja ihmisiä teloitetaan. Edes teloitettavien tarkasta määrästä emme voi tietää juuri mitään, sillä se on valtionsalaisuus. Mutta jotenkin Juha Kuikka tietää että enimmäkseen vain murhaajia ja korruptoituneita teloitetaan.

https://www.amnesty.org/en/countries/asia-and-the-...
https://www.hrw.org/world-report/2017/country-chap...

Ei ole olemassa "länsimaisia ihmisoikeuksia", on vain ihmisoikeuksia ja ne koskevat kaikkia maapallon ihmisiä. Ja Venäjällä tilanne on itseasiassa vähän parempi, vaikka diktatuurihan sekin on.

https://www.hrw.org/world-report/2016/country-chap...

Todellinen syy Kiinan ja tiettyjen muidenkin maiden ihmisoikeusrikkomusten hyssyttelyyn on taloudellinen, raha on tärkeämpää kuin ihmiset. Jopa sosiaalidemokraateille.

Tietenkin jos poliittiset syyt vaativat, niin silloin olemme hyvin hyvin huolissamme sattumalta enimmäkseen Venäjän ihmisoikeustilanteesta ja itkemme krokotiilinkyyneliä kun jokin Venäjän tukema despootti sortaa kansaansa. Samalla me myymme hymyssä suin aseita Saudi-Arabialle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

"Kuinka kätevää."
On se kätevää - oikeasti!

Linkkaamistasi raporteista huokuu lohduton kuva, jos lukee vain niitä eikä näe kokonaisuutta. Suuri kuva on kuitenkin sellainen, että arviolta 99% kiinalaisista olisivat hyvin hämillään, jos länsimaalaiset ilmoittaisivat heille, että teitä pitää puolustaa kokemianne ihmisoikeusloukkauksia vastaan. He eivät sellaista arjessaan koe. Pohjois-Koreaan vertaaminen on yksinkertaisesti todellisen tilanteen tietämättömyyttä.

Jokainen kiinalainen mieltää henkilökohtaisen sananvapauden vallitsevan normaalielämässä. Kukaan ei pelkää puhua suoraan eikä asettua vastustamaan viranomaisten päätöksiäkään, jopa julkisesti. Ainoastaan järjestelmän muuttamiseen tähtäävät poliittiset toimijat otetaan syyniin. Ja ylivertaisesti suurin osa kiinalaisista puolestaan ei tahdo muuttaa omaa järjestelmäänsä. Myös uskonnonvapaus henkilökohtaisena vapautena on koskematon Kiinassa. Muslimeja ja kristittyjä on paljon ja heillä on omat fasiliteettinsa. Edelleenkin tässä kohden ongelmia tulee aktiivisuudesta, jolla on poliittista ulottuvuutta.

Jotkut maailmaa nähneet kiinalaiset tuskailevat kyllä esimerkiksi internetsensuuria tai satelliittiantennien kanavavalintasensuuria, mutta internetongelmat kierretään proxilla tai Tor-verkolla ja satelliittiantennit asnnetaan aina uudestaan sen jälkeen, jos poliisi on käynyt piuhat katkaisemassa. Mitään pelkoa ei näihin asioihin liity.

Koska ongelmallisia esimerkkejä kuitenkin löytyy ihmisoikeuksien kohdalta ja vaikkakaan ne eivät valtavirtaa kosketa, niin toki on hyvä niistäkin muistutella, kun sopivalta tuntuva tilaisuus sukenee. Mutta missään nimessä niitä ei kannata ottaa pääagendalle Kiinan kohdalla.

Olen edelleen sitä mieltä, että tilanne on Venäjällä huonompi. Sen voi ymmärtää, kun vertaa uutismäärää (esimerkiksi reporttereiden murhista y.m.) ja maiden väkilukuja keskenään. Venäjällä asuu vain 10% siitä väkimäärästä kuin Kiinassa. Molemmista maista saa vapaasti matkustaa ulos, joten kumpaakaan niitä ei toisaalta voi verrata Pohjois-Koreaan.

Käyttäjän TuomasTommoLeppniemi kuva
Tommo von Tallrik

Olisin kaivannut Kiinan kommunistisen puolueen pääjehun vierailun yhteyteen Kokoomuksen edustajia katujen varsille heiluttamaan pieniä punalippuja, ja huutamaan kiinaksi terveyhdyksiä kuten "Eläköön kommunismi" ja "Eläköön proletariaatin diktatuuri!". Näin Kiinan kommunistisen puolueen ylipamppu olisi tiennyt saapuneensa ystävällismieliseen maahan, ja vierailu olisi käynnistynyt vielä nykyistäkin myönteisemmissä merkeissä.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Suomen ja Kiinan yhteistyön lujittaminen on tärkeää työtä, etenkin kun Yhdysvallat selkeästi ajaa itseään pois kansainvälisen politiikan ja talouden keskiöstä Kiinan noustessa tilalle. Avoin vuorovaikutus kahden kulttuuripiirin välillä väistämättä siirtää molempien parhaita piirteitä toiseen. Uskoisin, että myös demokratisoituminen Kiinassa etenee tulevaisuudessa.

Toimituksen poiminnat