Politiikan pelastusblogi Politiikan pelastaminen jatkuu osoitteessa pilvitorsti.fi

Sdp:n Torsti ja Gustafsson: Opetusministerin varmistettava yliopistolaisten asema Tampereella

Tampereelle perustettavan uuden yliopiston onnistuminen edellyttää, että kaikki keskeiset toimijat voivat osallistua ratkaisujen tekoon. Kun Tampere3-hankkeen tilanne nyt on kärjistynyt, opetusministerin on viipymättä kutsuttava osapuolet kokoon ja arvioitava tilanne, vaativat Sdp:n kansanedustajat dosentti Pilvi Torsti ja entinen opetusministeri Jukka Gustafsson.

Torstin ja Gustafssonin mukana kärjistynyt tilanne on seurausta eduskunnan ratkaisusta, jossa ei kuunneltu tiedemaailmaa.

”Teimme kaikkemme, jotta sivistysvaliokunnan kansanedustajat olisivat ymmärtäneet, kuinka olennaisia ratkaisuja johtosääntö ja uuden yliopiston rehtorin valinta ovat. Yliopistodemokratia takaisi sen, että kaikki keskeiset yliopistoryhmät – johto, henkilöstö ja opiskelijat – olisivat mukana päättämässä. Nyt näin ei ole” Torsti toteaa.

Sivistysvaliokunta päätyi Torstin kritisoimaan ratkaisuun yhden äänen enemmistöllä. Yhdistyvien yliopistojen hallituksien sijaan päätöksiä tekee nyt erillinen siirtymäkauden hallitus. Väliaikainen elin valitsee myös uuden yliopiston rehtorin. Aiemmin Helsingin yliopistossa tutkijana ja opettajana työskennelleen Torstin mukaan valiokunnan kahdesta tiedetaustaisesta jäsenestä toinen ei ollut mukana äänestyksessä.

Torsti ja Gustafsson korostavat, että nyt avainasemassa on siirtymäkauden hallitus. Sen jäsenten täytyy ymmärtää, että heillä on oikeus ja velvollisuus päättää niin hyvästä johtosäännöstä kuin mahdollista. Monet asiat voidaan jättää myös päätettäväksi myöhemmin.

”Koska tilanne on kärjistynyt ja tulehtunut, myös ministerin on syytä tehdä kaikkensa, jotta yliopistolaiset pääsevät päättämään omasta tulevaisuuden yhteisöstään. Ei ole kenenkään etu, että uusi yliopisto lähtee liikkeelle huonosti valmisteltuna ja riitaisessa tunnelmassa” Gustafsson painottaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Monta kertaa olen kuunnellut Marja Makarowia (samoin kuin Anita Lehikoista), viimeksi 30.1. Valion tiedeseminaarissa, ja tämän "empirian" perusteella uskon tietäväni että Torstin ja Gustafsonin kaipaamaa ymmärrystä ei Makarowilta (tai Lehikoiselta) löydy.

Tampereen tilanteesta voi kehittyä monisyinen ja pitkällinen taistelu, jonka laineet lyö yli maan.

Oli muuten juuri Suomalaisen Tiedeakatemian kokous jossa puhetta johti Akatemian esimies Risto Nieminen, Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen jäsen. Tämäkin tuplaroolitus kertoo siitä, kuinka tiedepolitiikan valtapiireistä on rakennettu kova "hyvävelityyppinen" rakennelma jota mikään kritiikki, mikään tiedepoliittinen keskustelu, mikään demokraattinen keskustelu tai yhteiskunnalliset näkemykset ei saisi horjuttaa.

Kuinkahan käy.

Toimituksen poiminnat