Politiikan pelastusblogi Politiikan pelastaminen jatkuu osoitteessa pilvitorsti.fi

Perustuslain nimessä: Herätään kaikki!

Gallupihmettelyä viikosta toiseen. Retorisia kilpajuoksuja leijonan selässä kohti vihreän monia sävyjä ja Uutta Suomea. Lehtiväittelyjä ollako vai eikö olla pääministerivaali.

Haloo? Puoluekoneistot, kansanedustajat, toimittajat? Mistä politiikassa olikaan kysymys?

”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta” kuuluu perustuslakimme toisen pykälän alku. Politiikka viittaa sanana kreikan polikseen, kaupunkikukkulaan, jonne kansalaiset kokoontuivat päättämään yhteisistä asioista.

Sama idea on meidän kotoisella Arkadia-kukkulalla: perustuslain mukaan kansalaisten keskuudestaan valitsemat edustajat kokoontuvat päättämään yhteisistä asioista.

Eikö tämä ole kamalan yksinkertaista ja tästä seuraa, että politiikalla on keskeinen tehtävä. Politiikassa linjaamme hyvää yhteiskuntaa ja maailmaa. Asiat ovat konkreettisia: junien myöhästely, markettien sijoittelu, sähkön hinta, vanhustenhoiva, lastensuojelu, osallistuminen ilmastotalkoisiin ja maailman rakentamiseen.

Politiikka myös kuuluu kaikille. Perustuslain toinen pykälä jatkuu: ”Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristön kehittämiseen.”

Mutta missä ovat kansanvallan ja politiikan puolustajat?

Miksi kansanedustajien enemmistö, jolla ei ole ollut mitään tekemistä Kehittyvien maakuntien Suomen tai Wikileaksin näennäispaljastuksien kanssa, ei ole noussut vastaiskuun puolustamaan kansanvaltaa ja siihen kuuluvaa eduskuntaa?

Miksi toimittajien valtaenemmistö tyytyy ajelehtimaan ajan virrassa ja etsimään ”uusia kulmia” samoihin aiheisiin? Ensin kuulimme, kuinka ”vasemmiston äänet valuvat persuille” ja muutama kuukausi myöhemmin, kuinka ”kyse on koko poliittista järjestelmää koskevasta kritiikistä”. Ja sitten nämä Wikileaksit. Iso juttu journalisteille, pienempi kansalaisten hyvinvoinnille tai maailman tulevaisuudelle.

Miksi puoluekoneistot eivät ole ladanneet pöytään ja sosiaaliseen mediaan kansantajuisia kunnon ohjelmia? Sisältöä ja konkreettisia esimerkkejä.

Kokoomuksen mielikuvamainonta ratsastaa Twitter-linnun kopiolla. Twitteriin mahtuu sisältöä kerralla 140 merkkiä. Uusi Suomi oli pettymys vihreiden eksymisestä boboomuksen viitoittamalle tielle, jolla mainostoimisto vie ja poliitikot vikisevät. Demarit ovat tehneet ohjelmia kiitettävästi, mutta ilman kansantajuistamista ja tiivistämistä ne uhkaavat jäädä sisäistämättä jopa omilta ehdokkailta.

Gallupeissa ja muissa tutkimuksissa näkyy protesti politiikkaa ja poliitikkoja kohtaan. Protesti kertoo kansanvallan tilasta. Poliittiset johtajat, puoluekoneistot ja toimittajat kuuluvat kansalaisen näkökulmasta samaan eliittiin, joka elää omassa taktikoinnin maailmassaan. Siinä maailmassa lakeja rikotaan, kun siitä ei seuraa rangaistuksia. Journalisteista menestyvät he, jotka kärjistävät eniten.

Moinen maailma näyttäytyy kaukaiselta, jopa omituiselta.

Juuri tämä on ongelman ydin. Vallan pitäisi kuulua kansalle yhteiseksi koetussa maailmassa. Näin ei ole, kokevat kansalaiset. Tähän huutoon pitää vastata. Politiikka täytyy pelastaa. Herätään vihdoin. Kaikki. Perustuslain nimessä.

Jk. Seurasin Sarajevosta käsin viime viikon (tasa)verokeskustelua. Vaikuttaa hyvältä alulta heräämisen suuntaan.

 

(kolumni julkaistu alun perin 28.2.2011 Uutispäivä Demari ja http://www.pilvitorsti.fi/pelastusohjelma/?p=2886)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Pilvi

Olen käynyt sekä täällä kentällä että sosiaalisessa mediassa taistoa sadan miljardin vuosiluokkaa olevasta sosiaali- ja terveys-asiasta.

Sekä siitä, miten raha kerätään (tasavero, SoTu-maksut jne) että siitä, minkälaisella verkostolla ja kenelle suunnattuna se käytetään.

Tämä ei ota tulta, ei alkuunkaan.

Siis kuntalakiuudistus, sosiaali- ja terveydenhoitolakien järjestelylakien säätäminen, EU:n terveysdirektiivi jne jne.

Tämä ei ota tulta, ei alkuunkaan.

Tämä ei ota tulta, ei alkuunkaan.

Sinä kävit Balkanille, mutta minulle riittää Sodankylässä käynti näyttämään sen, että tulenpalavat aiheet ovat ne, joita kirjoituksesi alkupuolella luettelet.

Yritetään nyt kuitenkin vielä. Onhan tässä joku viikko aikaa ja maailmanrauhakin (EU:n tärkein perustamis-peruste) on uhattuna.

Käyttäjän pilvitorsti kuva
Pilvi Torsti

Antti, tietenkin me yritämme. Nämä viikot ja myös niiden jälkeen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Torsti puhuu perustuslaista ja kansanvallasta, Liikanen puhuu sadan miljardin terveydenhuollosta vuodessa, ja Tuomioja huutaa kuoron ylimpänä VEROJA, PERKELE!

Nyt lyödään viisaat päät yhteen ja mietitään... Kyllä, laaditaan EU:lle uusi perustuslaki.

Reijo Nättiaho

Kansanvalta vai jokin muu valta
Kyllä kansanvalta kuuluu tärkeimpänä osana suomalaiseen tasavaltalaiseen demokratiaan. Kun aikoinaan Suomi itsenäistyi, niin oikeistopiireissä hahmoteltiin kuningaskunnan perustamista. Saksasta oli jo valittu Suomelle hallitsija, mutta se hanke kaatui Saksan tappioon ensimmäisessä maailmansodassa vuonna 1918. Suomesta tuli tasavalta, vaaleilla valittu eduskunta edustaa Suomen kansaa valtiopäivillä. Eduskunta päättää lainsäädännöstä ja maan hallitus sen toimeenpanosta. Ja tämä on kansanvaltaa.
Joskun ihmettelen, että miksi kansanvalta ei kelpaa kaikille suomalaisille. Millaista valtiomuotoa he havittelevat; proletariaatin diktatuuria (Neuvostoliitto), natsipuolueen diktatuuria (Saksa), kuningaskuntaa (Iso-Britannia) vai jopa keisarikuntaa (Japani).

Toimituksen poiminnat